Menu

Agenda


Een verrassende winter expositie met het bijzondere werk van  kunstenaar Bianca Runge

Kom ook dwalen door het labyrint en verwonder je over de wonderlijke bomen... Elke totemboom vertelt een eigen verhaal, om te laten zien hoe we omgaan met de natuur. Over de aluminium stammen woekeren afgedankte sieraden en andere welvaartsrestanten. Als schimmels of beestjes proberen ze een weg te vinden en staan daarmee symbool voor onze consumptiemaatschappij. 
Op de achtergrond klinkt een ‘soundscape’ met natuurgeluiden. Opengesneden tapijten vormen de paden van een labyrint. Beeldend kunstenaar Bianca Runge wil ons inspireren om na te denken over de onderlinge verbondenheid van alles wat leeft en de belangrijke rol die bomen daarbij spelen.

Labyrinth of the Future
Locatie: Grote of Maria Magdalenakerk, 
Maria Magdalenaplein (Singelstraat), Goes
Geopend: 8 januari - 1 februari 2025 
woensdag - zaterdag 14.00 -17.00 uur
Vrije toegang voor alle leeftijden
Een vrijwillige donatie is welkom
 

Diensten Protestantse Gemeente Goes in december

Wekelijks 12:30 uur: Dinsdagmiddaggebed (korte bijeenkomst van ± 15 minuten

22 december 17:00 uur  4e Adventsvesper - Rorate 
24 december 21:00 uur  Kerstnachtdienst met ds. Nelleke van der Linden  
25 december 10:00 uur  Kerstviering met pastor Bart van Noord     

Nieuwjaarsconcert "Een gelukkig nieuwjaar met Bach!"

Nieuwjaars-Bachconcert op het Marcussen-orgel door Arno van Wijk, stadsorganist van Goes.
1 januari 2025 16.00 uur
gratis entree (collecte na afloop) 
voor het programma kijk op: muziekindegrotekerk  

Openingstijden voor bezichtiging

De kerk is geopend voor bezichtiging van 1 april tot 31 oktober, dinsdag t/m zaterdag van 13.00 uur tot 16.00 uur en tijdens exposities en publieke evenementen.  

Grote Kerk Goes krijgt ster in Michelin Reisgids 2024

De Grote of Maria Magdalenakerk in Goes heeft een ster en daarmee de kwalificatie ‘een bezoek waard’ gekregen in de nieuwste Michelin Reisgids. Het bestuur van de stichting Grote of Maria Magdalenakerk Goes ziet dit als een bekroning van de inspanningen van de vele vrijwilligers die in de kerk actief zijn en de stichtingen waarmee wordt samengewerkt.

In de afgelopen drie jaren heeft het bestuur van Stichting Grote of Maria Magdalenakerk hard gewerkt aan een goede culturele, maatschappelijke en ook commerciële invulling van de kerk. Dit is een bredere invulling van de taakopvatting dan bij voorgaande besturen, waarbij het behoud van het monumentale gebouw centraal stond middels verhuringen.

Michelin toeristische ster
Michelin, bekend van de restaurantsterren en autobanden, kent met de Michelin Reisgids al meer dan 90 jaar sterren toe aan toeristische bezienswaardigheden over heel de wereld: steden, dorpen, kerken, kathedralen, musea, paleizen en kastelen die garant staan voor een ongeëvenaard bezoek, een unieke ervaring. Net als bij de restaurants zijn er drie sterren: 1 ‘een bezoek waard’, 2 ‘een omweg waard en 3 ‘de reis waard’.

Michelin hanteert negen criteria om die sterren toe te kennen:

  1. De eerste indruk, allereerst van de auteurs zelf, maar ook van de reizigers, blijft het allerbelangrijkste.
  2. De bekendheid van de plek wordt nauwkeurig onderzocht, om zo de eerste indruk een objectiever karakter te geven.
  3. Vervolgens maken de auteurs een inventarisatie van de activiteiten, het aantal monumenten in een stad, het aantal kunstwerken in een museum enz. om de waarde van het bezoek te bepalen.
  4. Hierna bepalen de Michelinexperts de intrinsieke waarde van de plaatsen en bezienswaardigheden. Hierbij geven ze aan of het een historische, geografische of architecturale mijlpaal betreft, en vergelijken ze locaties met elkaar binnen eenzelfde regio of land.
  5. Ook wordt rekening gehouden met bepaalde labels/certificaten die getuigen van de inspanningen (door diegenen die er de leiding over hebben) om een bepaalde bezienswaardigheid te profileren, te beschermen, op te waarderen of in stand te houden.
  6. Schoonheid, evenwichtigheid, grandeur.
  7. Charme en gemoedelijkheid worden onder de loep genomen volgens een gedetailleerd kader.
  8. De kwaliteit van de ontvangst van het publiek (toegankelijkheid, inrichting, onderhoud).
  9. De kwaliteit van het bezoek zelf, het aanbod en de originaliteit van de randactiviteiten, van een eenvoudige rondleiding tot een indringende digitale ervaring.

De laatste twee criteria hebben tegenwoordig de meeste impact op de beleving van de bezoeker en maken veelal het verschil. Dikwijls zijn ze doorslaggevend in het toekennen van de sterren.

Veel activiteiten en stijgende bezoekersaantallen  

Vanaf het eind van de coronamaatregelen in 2022 is begonnen met kunstexposities. Ook is in dat jaar voor het eerst het Maria Magdalena-programma uitgevoerd met exposities, concerten, lezingen, film, rondleidingen en zo meer.

Door het actief werven van meer kerkgidsen is het mogelijk geworden de openstelling voor het publiek te verruimen met een enorme groei aan bezoekers tot gevolg. In de jaren voor de Coronacrisis was de kerk vanaf mei t/m september beperkt voor publiek geopend op dinsdag en zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur. Het aantal bezoekers lag rond de 10.000.

Nu is de kerk vanaf 1 april tot eind oktober 5 dagen per week open voor publiek. Bovendien is de kerk bij exposities en evenementen extra open, ook in de winter. 

Inmiddels is het aantal bezoekers opgelopen tot zo’n 50.000. Daarnaast worden in alle verhuringen bij elkaar nog eens ruim 50.000 bezoekers geteld. De waardering van de meeste bezoekers voor de imponerende ruimtelijkheid van deze laatgotische kruisbasiliek (enig in heel Zeeland!), het imposante orgel en de exposities en concerten is zeer hoog. Bij al deze activiteiten wordt samengewerkt met Muziek in de Grote Kerk, St. Het Rode Ei, de CANTATEKⱯRAVAAN en de Goese Beiaard.

Sinds 2022 is ook de exploitatie middels verhuringen op een hoger plan gebracht door uitbesteding aan Hofman Productions, een professioneel evenementen/organisatiebureau. Hierdoor vinden steeds meer partijen de weg naar de Grote of Maria Magdalenakerk voor concerten, bedrijfsfeesten, conferenties, beurzen, bruiloften en andere activiteiten. Op deze wijze is de afgelopen jaren al concreet invulling gegeven aan de wens van de gemeente voor de kerk om ‘huiskamer van de stad’ te zijn, waarbij de Goese horeca niet in de wielen wordt gereden.

Uw bijdrage is meer dan welkom! 

Om de monumentale middeleeuwse kerk in stand te houden is veel geld nodig. Gelukkig zijn er verschillende subsidies voor onderhoud en restauraties, maar die dekken niet alle kosten. Daarom noodigen we u van harte uit om bij te dragen aan de instandhouding van dit bijzondere monument in het hart van de stad. U kunt daarvoor de QR-code hiernaast gebruiken. Hartelijk dank!

 

Is uw interesse gewekt?

Vraag nu informatie aan